Blog

Συμβουλές προστασίας φυτών από έντομα & μύκητες

Αγαπάμε τα φυτά μας για αυτό θέλουμε να είναι πάντα φρέσκα, λαμπερά και πάνω από όλα υγιή!

Πώς μπορούμε όμως να τα προστατέψουμε από έντομα και μύκητες;

Χρωμοπαγίδες / Χρωμοτροπικές Παγίδες κόλλας

Ένας από τους πλέον φιλικούς -προς το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο- τρόπους προστασίας των φυτών μας, είναι οι χρωπαγίδες ή αλλιώς οι χρωμοτροπικές παγίδες κόλλας.

Πρόκειται για αυτοκόλλητες καρτέλες ή ταινίες, που ανιχνεύουν και συχνά παγιδεύουν μαζικά έντομα, παρακολουθώντας παράλληλα τις επιδημίες σε κήπους, καλλιέργειες, δέντρα, ελαιώνες, θερμοκήπια κλπ. Ο τρόπος που λειτουργούν, βασίζεται στο χρώμα. Ανάλογα το χρώμα, ελκύουν και αντίστοιχα είδη εντόμων, που είναι εχθροί για τα φυτά μας.

Το υλικό τους, είναι από ανθεκτικό πλαστικό, που αντέχει την ηλιακή ακτινοβολία και τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ οι δύο πλευρές τους, είναι καλυμμένες με εντομολογική κόλλα, που δεν περιέχει τοξικές ουσίες και είναι ανθεκτική στο νερό. Τα φύλλα που έχουν την κόλλα, είναι συνήθως καλυμμένα με κηρόχαρτο για να μπορούμε να τα τοποθετήσουμε πιο εύκολα.

Τα πιο συνηθισμένα χρώματα, που συναντούμε τις παγίδες, είναι το κίτρινο, το μαύρο και το μπλε.

Το κίτρινο αφορά:

  • Μελίγκρα
  • Μεσογειακή μύγα
  • Δάκο
  • Αλευρώδη
  • Λυριόμυζα
  • Ανθοτρύτη
  • Κουνούπια
  • Ευδεμίδα
  • Μύγες
  • Σφήκες
  • Πιερίδα
  • Λεπιδόπτερα
  • Φυλλοδέτες
  • Έντομα που ζουν σε αποθήκες
  • Μύγες κερασιών.

 

Το μπλε αφορά: Στις καλλιέργειες θερμοκηπίου για την αντιμετώπιση του θρίπα

Το μπλε αφορά: Την αντιμετώπιση του Tuta Absoluta, που είναι δημιουργεί πρόβλημα στις καλλιέργειες ντομάτας.

Τις παγίδες τις τοποθετούμε, στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου και να προλάβουμε την ανάπτυξη των εντόμων. Φροντίζουμε να είναι στο ύψος της καλλιέργειας, το οποίο το αυξάνουμε οσο προχωρά η καλλιέργεια. Τις κρατάμε στα φυτά, όσο είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη των καρπών τους.

Θειάφι

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά και οικολογικά υλικά φυτοπροστασίας, είναι το θειάφι. Η χρήση του είναι γνωστή, από την αρχαιότητα, ενώ είναι μια φυσική ασπίδα προστασίας των φυτών μας. Να σημειώσουμε εδώ, πως είναι και ένα υλικό, που προστατεύει τους κήπους από τα φίδια, ενώ με την βοήθεια του, μπορούμε να ρυθμίσουμε το pH του εδάφους

Στα φυτά μας χρησιμοποιούμε το θειάφι, σε δύο μορφές.

Σε σκόνη: Το ρίχνουμε στα φύλλα των φυτών για να τα προστατέψουμε και γύρω από τις ρίζες του φυτού. Αν ρίξουμε θειάφι στο χώμα το καλοκαίρι, προκύπτουν ατμοί εξαιτίας της ζέστης, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα φυσικό τείχος προστασίας.

Υδατοδιαλυτό Θειάφι: Το διαλύουμε στο νερό και ψεκάζουμε τα φύλλα των φυτών μας. Με αυτό τον τρόπο, καλύπτουμε καλύτερα την επιφάνεια των φύλλων, ενώ η εφαρμογή είναι πιο εύκολη.

Με την βοήθεια του, μπορούμε να προστατέψουμε τα φυτά μας, από το ωιδίο που είναι μύκητας καθώς και από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το φουζικλάδιο. Είναι ήπιο εντομοκτόνο, ενώ έχει και ακαρεοκτόνα δράση. Το καλοκαίρι, είναι ο σύμμαχος μας, στην αντιμετώπιση του τετράνυχου, ο οποίος ζημιώνει τα φυτά κατά την ανάπτυξη και την καρποφορία τους.

Το θειάφι το εφαρμόζουμε σε μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών.

  • Ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, φασόλι, αγγούρι, κολοκυθιά, πεπόνι και καρπούζι, που κινδυνεύουν από ωίδιο και τετράνυχο.
  • Αμπέλι, για την αντιμετώπιση του ωιδίου και της ερίνωσης.
  • Στα καρποφόρα, όπως η αχλαδιά, η μηλιά επίσης για την αντιμετώπιση του ωιδίου και του φουζικλάδιου.
  • Στα καλλωπιστικά φυτά, όπως η τριανταφυλλιά και η ορτανσία, για την αντιμετώπιση του ωιδίου και του τετράνυχου.

 

Η ιδανική περίοδος για να χρησιμοποιήσουμε το θειάφι, είναι τέλη άνοιξης, αρχές καλοκαιριού, μόλις η θερμοκρασία φτάνει από 20 – 26 βαθμούς κελσίου, καθώς είναι αυτές στις οποίες λειτουργεί. Δεν ρίχνουμε θειάφι, όταν η θερμοκρασία πάει 30 βαθμούς και πάνω για να μην προκληθούν εγκαύματα. Δεν το συνδυάζουμε με σκευάσματα αλκακικής αντίδρασης και θερινού πολτού, ενώ αν δεν περάσει ένας μήνας από την εφαρμογή του θείου, δεν ρίχνουμε σκεύασμα. Όταν έρθει η στιγμή, να εφαρμόσουμε θείο, πρέπει να φοράμε γάντια, μάσκα, γυαλιά και ρούχα προφύλαξης για να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα μας ούτε να το εισπνεύσουμε. Αν έρθουμε σε επαφή με θειάφι, πλενόμαστε καλά με άφθονο νερό. Εάν έχουμε καρπούς που ετοιμάζονται για συγκομιδή, φροντίζουμε να έχουμε ρίξει θειάφι μία εβδομάδα πριν.

Neem Oil

Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των εντόμων και των παρασίτων, είναι το φυτικό έλαιο Neem. Χάρις την τριπλή του δράση, ως εντομοκτόνο, μυκητοκτόνο και ακαρεοκτόνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πλειονότητα των φυτών, για τον έλεγχο των εντόμων, ακάρεων και παρασίτων, σε όλα τα στάδια της ζωής τους.

Παράλληλα, μειώνει την συχνότητα εμφάνισης μυκητολογικών ασθενειών στα φύλλα των φυτών.

Λειτουργεί ως:

  • Συστηματικό εντομοκτόνο/νημαδοκτόνο είτε ψεκάζοντας το στα φύλλα είτε με εφαρμογή στο χώμα
  • Μειώνει και διακόπτει την σίτιση των εντόμων
  • Αποτρέπει την ανάπτυξη προνυμφών
  • Μειώνει ή διακόπτει το ζευγάρωμα
  • Σκοτώνει τα έντομα, τα αυγά, τις προνύμφες, τα ενήλικα παράσιτα και έντομα
  • Καταστέλλει και ελέγχει την μαύρη κηλίδα, το ωίδιο, και πολλές ακόμη μυκητολογικές ασθένειες.

 

Είναι κατάλληλο για θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες, είναι ασφαλές και μη τοξικό για τα φυτά, χρησιμοποιείται έως και την ημέρα της συγκομιδής, το φυτό δεν αναπτύσσει ανθεκτικότητα στο έλαιο.

Όταν δούμε ότι υπάρχουν έντομα ή ακάρεα, ξεκινούμε την εφαρμογή στα φύλλα, επαναλαμβάνουμε κάθε 7-14 μέρες για να καλύτερα αποτελέσματα. Εάν δούμε ότι υπάρχει πλήθος εντόμων, επαναλαμβάνουμε κάθε 5-7 μέρες. Είναι τοξικό για τις μέλισσες και τους υδρόβιους οργανισμούς, ενώ για να μειώσουμε τις επιπτώσεις, ψεκάζουμε βράδυ και δεν ψεκάζουμε τα άνθη των φυτών.

Καστανέλαιο

Το καστανέλαιο, είναι φυσικό εντομοαπωθητικό, το οποίο πέραν της αντιμετώπισης των παρασίτων και των εντόμων που ταλαιπωρούν τα φυτά μας, βοηθάει την καλλιέργεια θρέφοντας το χώμα και βελτιώνοντας την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών μας.

Άλατα Καλίου

Τα άλατα καλίου, παράγονται με φυσικό τρόπο και έχουν την ικανότητα να μπαίνουν στο σώμα των εντόμων για να τρυπήσουν τις κυτταρικές μεμβράνες. Αυτό κάνει τα έντομα να αφυδατώνονται και να πεθαίνουν. Είναι κατάλληλα για έντομα όπως οι αφίδες, αλευρώδεις, τετράνυχοι και μαλακές ψώρες. Χρησιμοποιείται σε όλες τις βιολογικές καλλιέργειες και δεν συνδυάζεται με άλλα σκευάσματα. Το εφαρμόζουμε με ψεκασμό σε όλο το φύλλωμα του φυτού και καλό είναι να το έχουμε με μαλακό νερό ή νερό βροχής. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται σε ήπιες καιρικές συνθήκες και όχι όταν έχει πολύ υγρασία και ήλιο. Αποφεύγουμε να ψεκάσουμε, όταν τα φυτά μας βρίσκονται σε κατάσταση stress.