Πέντε αρωματικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου

Τι πιο όμορφο, από το να έχουμε στο σπίτι μας, αρωματικά φυτά που θα μας χαρίσουν το μοναδικό τους άρωμα, ενώ θα δώσουν στην μαγειρική μας μοναδικές γεύσεις, αρώματα και φρεσκάδα!

Τα αρωματικά φυτά, μπορούμε να τα έχουμε είτε στον κήπο μας, είτε σε γλάστρα καθώς, όντας πρακτικά φυτά, δεν χρειάζεται να δεσμεύουμε μεγάλο χώρο και έτσι μπορούμε να έχουμε ποικιλία. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα, είτε να τα αποξηράνουμε για να τα έχουμε όλο τον χρόνο.

Όταν θέλουμε να τα καλλιεργήσουμε, χρησιμοποιούμε χώμα καλής αποστράγγισης και φροντίζουμε να τα ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, 1-2 φορές την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο και 1 φορά την εβδομάδα τον χειμώνα, αν δεν έχει βρέξει. Όσον αφορά το λίπασμα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε βιολογικό, σε ποσότητα που μικρή μια φορά τον μήνα, κατά την περίοδο του φθινοπώρου και της άνοιξης.

Ας δούμε λοιπόν, τις πέντε προτάσεις αρωματικών φυτών που σου έχουμε ετοιμάσει. Ας ξεκινήσουμε!

Ρίγανη

Η βασίλισσα της ελληνικής κουζίνας, είναι η ρίγανη. Πέραν από την μοναδική γεύση που χαρίζει στο φαγητό μας, έχει μοναδικές φαρμακευτικές ιδιότητες και έτσι είναι πολλά τα οφέλη για την υγεία μας. Για να γίνει δυνατή, με πλούσιο φύλλωμα και ανθοφορία, χρειάζεται μέρος με ήλιο. Αντέχει την ζέστη και την παγωνιά

Βασιλικός

Τον βασιλικό τον συναντάμε από σάλτσες και μαρινάδες, μέχρι πίτσες και ζυμαρικά. Πρόκειται για ένα αρωματικό φυτό, που το φυτεύουμε σε ημισκιερά μέρη που κόβει ο αέρας, καθώς κατά την χειμερινή περίοδο, πρέπει να τον προστατεύουμε από το κρύο και την παγωνιά.

Δυόσμος

Δεν γίνεται να μην έχετε γευτεί έστω μία φορά πίτα με μια υποψία δυόσμου ή να μην έχετε δοκιμάσει το καλοκαίρι μοχίτο! Ο δυόσμος ξεχωρίζει για το δροσερό του άρωμα και την εξαιρετική του γεύση. Ευδοκιμεί σε μερη με ηλιοφάνεια και πρέπει να τον προστατεύουμε από το κρύο και τον βοριά. Το φύλλωμα του, έχει υψηλή περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων, που κάνουν καλό στην υγεία μας.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένας χαμηλός αρωματικός θάμνος με έρπουσα, αλλά και ορθόκλαδη ανάπτυξη. Αναπτύσσεται σε ψυχρές και θερμές περιοχές. Είναι από τα αρωματικά που το άρωμα του θυμίζει την ελληνική επαρχία και συνοδεύει μοναδικά, ψητά, σάλτσες, μαγειρευτά και πολλές νοστιμιές ακόμη.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός, είναι φυτό που προτιμά δροσερό κλίμα και το φυτεύουμε όλο τον χρόνο. Δημιουργεί σπόρους κι έτσι μπορούμε να τον ξαναφυτεύσουμε. Όταν έρθει η στιγμή της συγκομιδής, φροντίζουμε να κόψουμε τα κλαδιά όταν έχουν φτάσει γύρω στα 20 εκατοστά. Τον χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, σάλτσες και πίτες.